Spoznajte zgodbo znamke Eviales

By admin on 29/11/2020 0

Predstavljamo ustvarjalko Evo in njeno znamko Eviales ter spoznavamo tehniko, ki se ji reče pirografija. Veseli smo, da lahko tudi zaradi Rebamboo-ja spoznavamo vedno nove podjetnike, ustvarjalce in njihove zanimive zgodbe in jih predstavljamo tudi vam.

Evo in njeno znamko Eviales smo spremljali na Instagramu, kjer smo se (kako prikladno!), zaljubili v njeno desko »Začinjeno z ljubeznijo«, ki je sedaj del naše ponudbe. Veseli smo bili, ko se je Eva na povabilo o sodelovanju odzvala z »Seveda sem pripravljena na sodelovanje! Z veseljem. Všeč mi je vaša vizija in mislim, da jo boste odlično izpeljali.”

 

Kasneje smo se dobili v Celju, se spoznali še v živo in imeli prijeten pogovor o njenih začetkih, pirografiji, idejah in podjetniškem svetu.

 

Za vse, ki pirografije ne poznajo: kaj je to in zakaj je posebna?

Umetnost pirografije (umetnost žganja v les) obstaja že stoletja. Gre za tehniko, pri kateri segreto kovinsko konico v obliki pisala uporabljamo z npr. vžiganje okrasnega vzorca na površino lesa. Skozi zgodovino so se umetniki uspešno izražali s kreativnim žganjem na različne materiale (les, usnje, umetne mase, …). Tehniko pirografije lahko izvajamo s katerim koli segretim kovinskim orodjem, preizkuša pa predvsem ustvarjalčevo mirno roko in potrpežljivost.

Sodobne pirografske naprave omogočajo nastavitev temperature konice na pisalu, kar omogoča lažjo uporabo na različnih materialih. Tako lahko dosežemo posebne končne učinke, sence, teksture, … in tradicionalni umetnosti dodamo sodobno vrednost.

  

Od kje izhaja tvoje navdušenje nad pirografijo?

Svet ustvarjanja s pirografijo sem spoznala preko mojega pradedka. Iz lesa je izdeloval razne uporabne predmete, meni pa so najbolj v spominu ostale lesene pručke, na katere je vrisoval živahne poslikave. Pri ustvarjanju je uporabljal pirograf, ki si ga je izdelal kar sam.

Pred leti mi je pokazal svojo zbirko skic in fant je opazil iskrico v mojih očeh ter me za devetnajsti rojstni dan presenetil s pirografskim aparatom. Takrat sem si zadala cilj, da poskusim to tradicionalno umetnost vplesti v sodobno življenje z uporabnimi končnimi izdelki. Počasi sem se učila, preizkušala in prežgala kar nekaj lesenih površin. Vzporedno pa se je večala želja po lastnem ročnem izdelovanju uporabnih lesenih predmetov, ker me je toplina lesa resnično navdušila.

Menim, da bi bil pradedek danes zelo ponosen.

Kako se odločaš glede motivov & kateri je bil do sedaj najbolj priljubljen?

Imamo srečo, da živim v prelepi Sloveniji in tu ni težko odkriti čudovit svet narave. Prav tam človek dobi pristen stik, ideje in rešitve.

Navadno najprej nastane oblika lesene deske. Ni vsaka oblika primerna za končni motiv/vzorec. Z obliko se definirajo določeni občutki, ki jih želim sporočati dalje. Nato se osredotočim na najmanjši gradnik naslednje stopnje (cvetlica, rastlina, beseda, simbol, … ) in okoli tega počasi napletem zgodbo.

Do sedaj sem zagotovo vžgala največ cvetličnih motivov, s katerimi sem pravzaprav vse skupaj zažela. Visoko na vrh se zapišeta tudi deski »Slastno je življenje« in »Začinjeno z ljubeznijo«. Se pa vsem tem hitro približuje tudi nova linija.

Glede na to, da si podjetnica, kakšni so bili tvoji največji podjetniški izzivi?

Velik izziv je zagotovo samostojno opravljanje vseh nalog, ki jih posel zahteva. Sem namreč administratorka, grafična oblikovalka, izdelovalka lesenih izdelkov, ustvarjalka, skrbnica za spletno trgovino, itd.  Dela je veliko, ampak kontrola nad vsemi procesi izdelkov naredi hobi nekaj več. To me razveseljuje in včasih spravi močno ob živce. 😉

Prav posebno vrednost imajo seveda posebna personalizirana naročila, ki se jih z veseljem lotim, v kolikor so v okviru mojih sposobnosti in stila dela.

Kako si od začetka svojega dela, pa do sedaj dodelala svoj stil in tehniko?

(Ali sem? haha) Najbolj pomembna se mi zdi vztrajnost in ljubezen do ročnih spretnosti. Vidim še veliko prostora za napredek, učenje in izpopolnjevanje. Fino je, da tudi če ti končni izdelek ni všeč, lahko površino lesa enostavno pobrusiš in pred tabo se pojavi nova priložnost. To sem sicer zelo zmanjšala s skrbno predpripravo in načrtovanjem, se pa tudi zgodi. 🙂

Ali so tvoje deske primerne za uporabo ali jih imajo ljudje bolj za dekoracijo?

Večkrat prejmem komentar, da bo deska pristala na steni, mizi, kuhinjskem pultu, ipd. in da bo uporaba ostalim družinskim članom prepovedana. Hitro pojasnim, da so rezalno/servisne deske okrašene samo iz ene strani z namenom. Desko lahko namreč enostavno obrnete z vzorcem navzdol in po njej režete kolikor želite, pri tem pa bo vzorec ostal nepoškodovan.

Eviales dodatki za dom imajo tako uporabno vrednost (stran brez vzorca za rezanje hrane) in krasilno vrednost (stran z vzorcem za serviranje).

Kako se za deske pravilno skrbi (čiščenje, shranjevanje, uporaba…)

Les je naraven material, zato to potrebuje malenkost več naše pozornosti. Kuhinjsko desko operite s toplo vodo, po potrebi z blagim milom ter nežno zdrgnite (stran z vzorcem za daljšo obstojnost ne drgnite preveč). Po spiranju desko takoj obrišite s krpo in pustite, da se na zraku temeljito posuši čez noč, šele nato jo pospravimo v predal ali položimo plosko na pult.

  • ne čistite deske v pomivalnem stroju
  • ne pustite, da dlje časa stoji v vodi
  • umaknite jo iz direktnega močnega sonca

V kolikor se  na deski pojavijo madeži oz. neprijetne vonjave, nanjo potrosite nekaj soli in uporabite polovico limone, s katero neposredno na površini odstranite neprijetnosti. Po takšnem čiščenju jo premažite še z mineralnim oljem za prvoten, svež videz.

 

Vse lesene deske v ponudbi si lahko ogledate TUKAJ.

Komentiraj
Deli: