FAQ

Naš jedilni pribor je narejen iz bambusovih vlaken in koruznega škroba. Naravni materiali ne predstavljajo grožnje svetovnim zalogam nafte (plastike). V proizvodih je opazen naravni vidik sestave, velikosti in barve. Vsak kos jedilnega pribora se v podrobnostih rahlo razlikuje od drugega, vendar to pri vsakodnevni uporabi ne pride do izraza.

Podjetje Capventure nenehno razvija in izboljšuje proizvode jedilnega pribora Zuperzozial. Glavna sestavina so naravna vlakna iz bambusa in koruznega škroba (70-80%). Osnovi dodajo pigment, ki je osnova različnim barvam ter smolo (melamin resin), nato pa modele izpostavijo še visokim pritiskom in vročini. Koruzni prah in organski premaz zagotavljata gladko površino in lepo teksturo. Prav visoka vsebnost naravnih vlaken, je lastnost, ki proizvajalca Capventure ločuje od drugih proizvajalcev podobnih naravnih izdelkov, ki naravnim vlaknom dodajajo tudi umetna.

Nekateri proizvodi vsebujejo tudi drugačne materiale, kot npr. tesnilo na pokrovu škatle za piškote. Zopet so ravnali zelo previdno. Tudi tu proizvajalec ni zanemaril okolja in zdravja, saj je prilagodljivi material narejen iz silikona, ki pa ne vsebuje plastifikatorjev.

Odgovor je Ja. Ponašajo se z evropskim certifikatom “EU Food Safe Certificate”, kot tudi ameriškim “FDA Food Safe Certificate”. Možnost izločanja melamina in formaldehida je znotraj meja evropskih zakonov in regulacij. To odraža tudi novo, strožje poročilo European REACH, kjer izdelke testirajo za 151 nevarnih substanc “Substances of Very High Concern” (SVHC), katerega so izdelki Zuperzozial uspešno prestali.

Da, jedilni pribor Zuperzozial je narejen iz naravnih materialov, ki se različno obnašajo med samo proizvodnjo. Pike in majhne barvne razlike med proizvodi naredijo jedilni pribor Zuperzozial še bolj naraven. To seveda ni plastika!

Bambus je najhitreje rastoča rastlina na svetu, ki zraste do svoje normalne višine v 3 – 5 letih. Ta izjemno hitra rast ima minimalen vpliv na okolje. Bambus iz katerega so narejeni proizvodi Zuperzozial sekajo le za to usposobljeni ljudje z licencami. Ne uporablja se pesticidov!

Koruzo gojijo enako kot tisto za prehranjevanje. Uporablja se le minimalna količina pesticidov. Vseeno pa koruza kot sestavina predstavlja le majhen odstotek v celotnem proizvodu.

Zuperzozial uporablja le varna barvila. Imajo ”EU certifikat varne hrane” (EU Food Safe Certificate) in FDA, ameriški certifikat varne hrane (Food Safe Certificate USA).

Zuperzozial Raw Earth proizvodi so narejeni na Kitajskem. Jamčimo, da v proizvodnem procesu ni otroškega dela – izkoriščanja ter da delavci delajo v normalnih pogojih in ne prihajajo v kakršen koli stik z nevarnimi ali strupenimi učinkovinami. Tudi sami smo večkrat prisotni v proizvodnem procesu.

Ob normalni vsakdanji uporabi jedilni pribor ohranja svojo lepo barvo. Lahko pa se zgodi, da proizvodi rdeče in roza barve rahlo zbledijo, če so dlje časa izpostavljeni močnemu soncu.

Glavne sestavine kolekcije Zuperzozial Raw Earth so rastline, ki so povsem razgradljive. Ko sestavine pridejo v kontakt z encimi, po določenem času začno razpadati. Rezultati testa SGS, ki smo ga opravili, to potrjujejo!

Pri normalni uporabi se jedilni pribor Zuperzozial Raw Earth ne zlomi ali poškoduje, lahko pa po določenem času pride do razgradnje. Slednja se začne le v primeru, ko proizvodi pridejo v stik z določenimi encimi. Glede na velikost proizvoda, proces traja med 12 in 24 meseci.

Lahko bi jih vrgli med organske odpadke, vendar v večini držav predpisi procesiranja organskih odpadkov zahtevajo, da se stvari razgradijo v nekaj tednih.

Jedilni pribor je primeren za vsakodnevno rabo. Primerljiv je z jedilnim priborom iz keramike ali melamina (plastike). Imamo “EU Food Safe Certificate” (Europe) in “FDA Food Safe Certificate (USA).

Površina jedilnega pribora ima organski premaz, ki odbija barvila. V primeru, da v skodelici za kavo ostanejo sledi napitka, bodo le te izginile po čiščenju z vročo vodo ali pranju v pomivalnem stroju.

Bel prah je presežek premaza. Le ta bo izginil pri prvem pranju z vročo vodo ali med pranjem v pomivalnem stroju.

Jedilni pribor se v pomivalnem stroju obnaša normalno. Sčasoma se lahko ploščati proizvodi, npr. krožniki rahlo deformirajo. To je zaradi naravnih sestavin in ne predstavlja nikakršne ovire za nadaljno uporabo.

Da, pribor se lahko polomi. Njegova trdnost je sicer večja kot pri steklenih ali keramičnih izdelkih, vendar se pri padcu iz višine na trdo podlago lahko polomijo ali pa nastanejo razpoke. Ne uporabljajte izdelke z razpokami saj se pri čiščenju lahko le te še povečajo.

Ne, jedilni pribor ne smemo postaviti v mikrovalovno pečico, pečico ali na žar.

Da bi bil jedilni pribor Zuperzozial še bolj prijazen okolju, smo se odločili, da ne uporabljamo odvečnih materialov za pakiranje. Vse potrebne informacije so na dnu vsakega proizvoda in etiketi. Tudi etiketa je narejena iz recikliranega papirja.

Nalepka iz recikliranega papirja je prilepljena na proizvode z bio razgradljivim lepilom. Kombinacija lepila in organske prevleke na proizvodu včasih povzroči, da je nalepko zelo težko odstraniti. V tem primeru priporočamo, da za lažjo odstranitev uporabite jedilno olje.

Zaradi naravnih materialov obstaja toleranca pri velikosti. Sčasoma se lahko proizvodi rahlo deformirajo, vendar to nima nikakršnega vpliva na nadaljnjo rabo. Krožniki in sklede se še vedno lahko zložijo in ohranjajo svojo barvo. Proizvodi postajajo sčasoma celo lepši. Ob pravilni uporabi lahko v proizvodih Zuperzozial uživate vrsto let!